Sunday, May 6, 2012

Sayur Maman

Assalamualaikum semua....
Diharap semua sihat..
Entry kali ni tak ada kaitan pasal chocolate, handcraft mahupon cintan cintun ok! 

Cuti hujung minggu kali ni sy balik kampung kat Tampin, N9.. Dah lama tak balik, rindu pulak kat uwan.. Alhamdulillah, kedua2 uwan sy sihat.. Kebetulan mood anep nak mandi sungai kat Nerai, kami pon buat BBQ kat sane dan buat surprise birthday untuk makteh.. Seronok mandi sana terutama anak buah sulung saya, Fashran.. Mama babah pon rajin melayan kami yg ramai, uwan pon join skali... 

Memandangkan dah lama tak balik kampung, kami rindu pulak nak makan maman.. Selalunye kalau balik Tampin, sayur maman la yg kami carik.. Kat Bangi memang susah nak carik.. Ntah2 memang tak de pon..hihi... Dan tak ramai tahu pasal sayur maman.. Meh kite tunjuk sikit...

 

Oh yeesss.. Ini lah namenye sayur maman.. Yang tak tahu lg, tak payah search encik google sane sini lagi.. sy nak cerite sikit...
SAYUR MAMAN ditanam secara meluas terutama di Terengganu dan Negeri Sembilan.. Malah dikatakan nama Kemaman adalah dari nama maman. Di Negeri Sembilan, di antara kawasan tanaman utama adalah di Gemencheh.. Terdapat beberapa jenis maman, antaranye maman berbunga ungu dan maman berbunga kuning. Maman boleh dilakukan secara pemasakan sup atau dibuat sayur. Maman dikatakan sangat pahit rasanya, dan bagi menghilangkan rasa pahit dedaunnya, proses penjerukkan boleh dilaku. Di Afrika, iaitu di kawasan barat dan timur, daun maman ini diproses dijadikan sos atau bahan pencecah. 

Haaaaaa..... mesti ramai tak tahu kan... Maman juga boleh dibuat sebagai perubatan.. Biji maman, jika ditumbuk dan kemudiannye ditelan, dapat mengeluarkan angin. jika direbus, air rebusan biji ini boleh dijadikan ubatan luaran bagi merawat buasir.. Jika daun direbus, ia boleh diminum bagi melawaskan penghadaman dan macam2 lagi lahhh.... Nak jaga kulit untuk yang kekurangan vitamin C pon, sesuai dapatkan akar pokok maman ni....

Tengahari tadi dapat merasa mama masak maman.. Sodap tak ingat orang sbolah... hihi.. Terasa nak share ngan kawan2 sebab tadi sy tolong mama kat dapur.. Saya cuci sayur ni, nak buang semua pasir yang melekat kat daun2 maman.. Maman ni femes taw kat N9.. Nak carik kat KL, memang susah sangat.. Kami tak pernah buat maman sebagai jeruk.. Dan ape yang sy tahu, kebanyakkan mereka yang buat jeruk adalah daripada kalangan orang2 Terengganu.. tapi kami masak je ngan ayam atau daging.... Macam ni la rupa lepas masak...


Tapi tak semua orang suka makan maman ni.. Sobab ea, maman nih pahit..  Pape pon, kami sukekannyee.. cehhh... promote... 

itu je la yg sy nak share buat sementara waktu ni.... hope sume pon tercarik2 sayur maman pasni.. asyik makan encik sawi dan encik brokoli je kn...hihihi...

tata kawan2.... Wasalam...

p/s: nak suh hafiz makan sayur ni, pastu tengok muke die..hihi...

No comments:

Post a Comment

LinkLinkLink~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Both Of Us

Daisypath Friendship tickers